c S

Koordinacija neparlamentarnih strank zahteva enakopravno medijsko obravnavo

17.09.2010 14:31 Ljubljana, 17. septembra (STA) - Koordinacija 20 neparlamentarnih strank zahteva spremembe zakona o RTVS in zakona o volilni kampanji, ki bi neparlamentarnim strankam omogočile enako medijsko obravnavo kot parlamentarnim. Če sprememb ne bo, napovedujejo ustavno presojo novega zakona o RTVS, je povedal sopredsedujoči koordinaciji Andrej Magajna.

"V Sloveniji smo priča posebnemu paradoksu. V zadnjih letih je politika prišla na slab glas, istočasno pa so si ti isti politiki povsem prikrojili medijsko in volilno zakonodajo", ki jim omogoča, da imajo pri medijski obravnavi boljši položaj, je na novinarski konferenci povedal drugi sopredsedujoči koordinaciji Darko Krajnc.

Zaradi tega po Krajnčevih besedah zahtevajo, da Radiotelevizija Slovenija (RTVS) vsem strankam, ki sodelujejo na volitvah, omogoči enake možnosti za predstavitev ter da se zakon o volilni in referendumski kampanji popravi tako, da več ne bo dovoljeval različne obravnave parlamentarnih in neparlamentarnih strank.

Novi zakon o RTVS, ki je trenutno v parlamentarni proceduri, je po besedah Magajne v delu, ki govori o tem, koliko minut pripada neparlamentarnim in parlamentarnim strankam, sicer nekoliko boljši od obstoječega zakona, je pa po njegovih besedah slabši v delu, kjer govori o tem, kakšne oddaje je mogoče pripravljati. Stari zakon namreč določa, da RTVS lahko pripravi ločene oddaje za parlamentarne in neparlamentarne stranke, novi pa govori o tem, da RTVS celo mora pripraviti ločene oddaje, pravi Magajna, ki je tudi poslanec SD v DZ. Ob tem dodaja, da je skušal omenjeno anomalijo z dopolnili popraviti na odboru DZ za kulturo, vendar za to med člani odbora ni dobil zadosti podpore.

Kranjc ob tem poudarja, da njihove zahteve niso uperjene zoper RTVS, pač pa zoper parlamentarne stranke. Te morajo namreč po njegovem sprejeti takšno zakonodajo, ki bo medijem določila enakopravno predstavitev parlamentarnih in neparlamentarnih strank. Ob tem pa Magajna še dodaja, da je težava rešljiva enostavno: "Če je strank preveč, da bi bilo mogoče vsem nameniti enako pozornost, kar je pogosto pojasnilo RTVS, potem je treba z volilno zakonodajo zaostriti merila za to, katere stranke lahko kandidirajo na volitvah."

V koordinaciji, v kateri je tudi nepovezani poslanec Franc Žnidaršič, je 20 neparlamentarnih strank, po besedah Magajne pa z njihovo pobudo soglaša še vsaj 18 drugih neparlamentarnih strank. V Sloveniji je sicer po njegovih besedah registriranih okoli 70 političnih strank.