c S

Društvo Integriteta poziva stranke k razkritju svojih donatorjev

18.11.2011 11:42 Ljubljana, 18. novembra (STA) - Člani društva Integriteta politične stranke pozivajo, da še pred volitvami razkrijejo vse svoje donatorje. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, imajo državljani pravico vedeti, kdo financira politične stranke. Netransparentno financiranje političnih strank je zaradi interesov donatorjev in vračila uslug žarišče korupcije, so še zapisali.

V društvu Integriteta opažajo, da se stranke in kandidati v svojih programih zavezujejo državljanom, da bodo kot izvoljenci ljudstva skrbeli za poštenost, transparentnost in za boj proti korupciji. Opazili so tudi, da v praksi organizatorji volilnih kampanj, stranke in kandidati še niso pripravljeni delovati popolnoma transparentno.

V društvu menijo, da zakonsko določen okvir, ki zahteva javno razkritje in poročanje o financiranju nad trikratnikom povprečne bruto plače, ne sme biti ovira za objavo celotnega seznama imen posameznikov in pravnih oseb, ki so političnim strankam ali kandidatom donirale sredstva za volilne kampanje. Stranke namreč z objavo teh podatkov zmanjšujejo tveganje za korupcijo med njimi in financerji.

Od političnih strank tako pričakujejo, da se bodo uprle sklepanju dogovorov o anonimnih donacijah in sprejemanju sredstev od posameznikov ali podjetij, ki od njih pričakujejo kakršnokoli "vračanje uslug". Obenem stranke pozivajo, da zavrnejo donacijo, če posumijo, da njim namenjena sredstva izhajajo iz morebitnih sumljivih poslov, če podjetja ali posamezniki poslujejo neetično ali so osumljeni kaznivih dejanj.

Kot so še zapisali, morajo stranke delovati v interesu splošne javnosti in volivcem še pred volitvami dokazati, da je njihovo financiranje čisto.